Λίγο αγουροξυπνημένο μετά από μια νύχτα ανήσυχου ύπνου, το μπουμπούκι βαμβακιού ξυπνά για να ξεκινήσει τη μέρα του. Χρειάστηκαν έως και 20.000 λίτρα νερού1 (ισοδύναμο με πλύσιμο τζιν έως 400 φορές), πολλά φυτοφάρμακα και έξι έως οκτώ μήνες για να αναπτυχθεί ένα κιλό χρήσιμων ινών. Ωστόσο, το βαμβάκι έχει ένα μακρύ ταξίδι παραγωγής πριν μπορέσει να πάρει τη μορφή ενός κομψού τζιν.
Θαυμάζοντας τις τεράστιες εκτάσεις γης, που κάποτε αποκαλούσε σπίτι - ένα μικρό μέρος από τα 35 εκατομμυρία εκτάρια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή βαμβακιού παγκοσμίως - το βαμβάκι ξεκίνησε ένα ταξίδι πέρα από τα σύνορα. Εδώ, ένας συνδυασμός μεγάλων μηχανημάτων, χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων σε μύλους και ύποπτων χημικών ουσιών2 το βοηθούν να γίνει λευκό και καθαρό ώστε να μετατραπεί σε νήματα. «Φαίνομαι πιο λεπτό», χαμογελά τώρα ως βαμβακερό ύφασμα, θαυμάζοντας τη νέα του όψη.
Μια βουτιά σε ένα τοξικό λουτρό δεν είναι ακριβώς αυτό που είχε το νήμα από βαμβάκι για το πρωί. «Αυτές οι θεραπείες αποτοξίνωσης νέας εποχής θα έπρεπε να έχουν ξεπεραστεί», λέει, ελαφρώς εκνευρισμένο. Ωστόσο, μετά από μια στιγμή, πρέπει να παραδεχτεί ότι η νέα indigo απόχρωση του θα αρέσει σε πολύ κόσμο. Σίγουρα, ο χημικός παράγοντας που απαιτείται για τη δέσμευση του indigo χρώματος στις ίνες του θα απελευθερωθεί στον υδροφόρο ορίζοντα2, αλλά η "ομορφιά" έχει πάντα ένα τίμημα, σωστά; Αφού η παραγωγή δεν σταματά και δεν υπάρχει χρόνος να μελετήσουμε εναλλακτικές λύσεις της μόδας, το νήμα γίνεται ύφασμα, φορτώνεται στο φορτηγό και ταξιδεύει στο Xintang - την κινεζική πόλη γνωστή ως "η πρωτεύουσα του τζιν".
"Έφτασα!" το βαμβακερό ύφασμα αναφωνεί και μετά βήχει. Πάντα πίστευε ότι η μυρωδιά της επιτυχίας θα ήταν καλύτερη... «Είναι καλό που δεν έχω πνεύμονες», σκέφτεται, έτοιμος για την μετατροπή του σε must-have fast fashion item. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο δεν φαίνεται να είναι τόσο ενθουσιώδεις για τις αμέτρητες ώρες που απαιτούνται για να γίνει αυτό. Όμως λειτουργούν με επιμέλεια και μέσα σε λίγο καιρό το βαμβακερό ύφασμα γίνεται ένα κομψό τζιν.
Το τζιν επιβιβάζεται σε δύο φορτηγά, ένα πλοίο και ένα αεροπλάνο κάνοντας ένα τελικό επικό ταξίδι. Μετά από 14.000 χιλιόμετρα3 (ο μέσος όρος για ένα fast fashion τζιν) χαίρομαι που βρίσκονται σε ένα ευρωπαϊκό πολυκατάστημα. Κάθε χρόνο 1,25 δισεκατομμύρια τζιν πωλούνται σε όλο τον κόσμο!4
Η ζωή μετά το κατάστημα είναι καλή, αλλά τα fast fashion τζιν χρειάζεται να εξετάζουν τακτικά τις ραφές τους. Γνωρίζουν ότι ο μέσος όρος ζωής τους είναι μόνο 3,3 χρόνια5. Ετσί το τζίν μας νιώθεί λίγο ασχημα για τον εαυτό του και ψάχνει να βρει τρόπους να μείνει "νεό". Μαθαίνει για το αντίκτυπο της γρήγορης μόδας και Βέβαια δεν είναι ποτέ αργά για να κάνει τη διαφορά αφού το πλύσιμο τζιν με το σωστό προϊόν Perwoll καθώς και η αποκατάσταση τυχόν ατελειών και μπαλωμάτων δεν είναι μόνο εξαιρετικοί τρόποι παράτασης της ζωής τους, αλλά και σημαντικά καλύτεροι για το περιβάλλον από το να αγοράζουμε καινούργια.
Image credits:
Header image: Getty Images
Image of cotton field: Shutterstock
Image of inside the factory: Getty Images
Image of cotton yarn spinner: Shutterstock
Image of factory workers making denim: Getty Images
Image of retail shop: Stocksy
Sources:
1. World Water Day: the cost of cotton in water-challenged India
2. The Environmental and Human Cost of Making a Pair of Jeans
The logical Indian
3. Figures were derived from a combination of sources including:
The Supply chain for jeans: assessing transport and energy consumption
(Michael Browne, Julian Allen, Transport Studies Group, University of Westminster, London, UK)
Energy Consumption in the UK Jeans Supply Chain (Transport Studies Group, University of Westminster)
4. Denim Jeans Industry Market Analysis
5 Valuing Our Clothes: the cost of UK fashion