Η απόφαση μας να αγοράσουμε λιγότερα καινούργια ρούχα και να φροντίσουμε καλύτερα όσα έχουμε ήδη μπορεί να ακούγεται σαν μικρές σταγόνες στον ωκεανό της "γρήγορης" μόδας, αλλά ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει στην επιτυχία του κινήματος βιώσιμης μόδας. Ήρθε η ώρα να μειώσουμε την αλόγιστη κατανάλωση ρούχων, να γίνουμε πιο προσεκτικοί όχι μόνο για το τι αλλά και για το πώς φοράμε τα ρούχα μας.
Αυτή την στιγμή, πολλά κινήματα βιώσιμης μόδας κερδίζουν έδαφος. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς είναι διαφορετικά αλλά ταυτόχρονα συνδέονται. Κατανοήστε τη βιώσιμη μόδα, βλέποντας τις πιο σημαντικές λέξεις-κλειδιά και τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτές.
Η αειφόρος μόδα χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο της οικολογικής ή της οργανικής μόδας. Μπορεί να είναι, αλλά δεν περιορίζεται απαραίτητα σε φιλικά προς το περιβάλλον υφάσματα. Συχνά συμβαδίζει με ετικέτες όπως η βίγκαν/φιλική προς τα ζώα μόδα. Κάποιες φορές αναφερόμαστε σε κατασκευασμένα από ς από ανακυκλωμένες ίνες ή από ανακυκλωμένα ρούχα. Όταν αναφερόμαστε σε βιώσιμη μόδα η οποία δημιουργείται από το μηδέν (και όχι από ανακυκλωμένες ίνες) ακολουθούνται συγκεκριμένες προδιγραφές1, οι οποίες περιορίζουν τη χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και τοξικών χρωμάτων. Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή ένα ένδυμα έχει οικολογική ετικέτα, δεν σημαίνει ότι είναι σαφώς καλό για το περιβάλλον. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η "γρήγορη" μόδα είναι μια βρώμικη βιομηχανία2 ¬– αλλά ακόμη και η οικολογική μόδα μπορεί να συμβάλει στη ρύπανση των ωκεανών μας. Με μικροπλαστικά τα οποία προέρχονται από συνθετικές ίνες που καταλλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, είναι πιθανό να τρώμε πραγματικά τα ίδια μας τα ρούχα3.
Αυτό που διαφοροποιεί πραγματικά την αειφόρο μόδα είναι: το αντίκτυπο της μόδας στο περιβάλλον. Αντιμετωπίζει ζητήματα όπως η ρύπανση που προκαλείται από την παραγωγή, την μόλυνση του νερού από το πλύσιμο και τα σκουπίδια που δημιουργούνται από ρούχα που απορρίπτονται.
Η δίκαιη μόδα αφορά την εξεύρεση καλύτερης ισορροπίας μεταξύ αυτού που θέλουμε και του τρόπου με τον οποίο το παράγουμε. Ενώνει την επιθυμία να απομακρυνθεί ο ανθρώπινος πόνος και η εκμετάλλευση από την αλυσίδα παραγωγής4. Το κίνημα του δίκαιου εμπορίου υποστηρίζει παραγωγούς από υπανάπτυκτες χώρες για να διασφαλίσουν δίκαιους μισθούς και προστασία των δικαιωμάτων τους. Προωθεί επίσης τις συστημικές αλλαγές που δίνουν στους εργαζόμενους καλύτερη αντιπροσώπευση και μεθόδους παραγωγής που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συνδέοντάς την με τη βιώσιμη μόδα. Τα οικολογικά παραγόμενα ενδύματα είναι καλά για τον πλανήτη μας, αλλά πιο συγκεκριμένα μειώνουν τον αντίκτυπο της μόδας το περιβάλλον στις χώρες όπου καλλιεργείται το βαμβάκι, εκεί που βάφεται το τζιν και οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
Αυτό που διαφοροποιεί την δίκαιη μόδα είναι: ο αντίκτυπος της μόδας στους ανθρώπους που την παράγουν. Αντιμετωπίζει θέματα όπως οι εκμεταλλευτικοί μισθοί, οι μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας και οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών παραγωγής και κατανάλωσης.
Το κίνημα της αργής μόδας είναι ένας γενικός όρος για πολλές δράσεις. Απαιτεί βιωσιμότητα από την βιομηχανία της μόδας, αλλά είναι επίσης κάτι στο οποίο μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε. Χρειάζεται απλά να ενωθούμε και να δράσουμε.
Η αργή μόδα στοχεύει στην αύξηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης μεταξύ όλων στην αλυσίδα μόδας, από τους σχεδιαστές έως τους καταναλωτές, ώστε να είμαστε όλοι ενήμεροι για το πραγματικό κόστος της κλωστοϋφαντουργίας5, για τους εργαζόμενους, τις κοινότητες και το περιβάλλον.
Όλοι όσοι από εμάς ασχολούμαστε με την κατανάλωση ρούχων μπορούμε να κάνουμε τεράστια διαφορά. Αντί να αγοράζετε ρούχα μαζικής παραγωγής, γιατί να μην δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στα vintage ρούχα; Εστιάστε περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα: τα ρούχα καλύτερης ποιότητας διαρκούν περισσότερο! Επίσης αγοράστε μόνο ρούχα που αγαπάτε (και χρειάζεστε!). Τέλος, φροντίστε τα ρούχα σας και θα διαρκέσουν περισσότερο. α στοχεύει στην αύξηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης μεταξύ όλων στην αλυσίδα μόδας, από τους σχεδιαστές έως τους καταναλωτές, ωστέ να είμαστε όλοι ενήμεροι για το πραγματικό κόστος της κλωστοϋφαντουργίας5, για τους εργαζόμενους, τις κοινότητες και το περιβάλλον.
Όλοι οσοι από εμάς ασχολούμαστε με την κατανάλωση ρούχων μπορούμε να κάνουμε τεράστια διαφορά. Αντί να αγοράζετε ρούχα μαζικής παραγωγής, γιατί να μην δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στα vintage ρούχα; Εστιάστε περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα: τα ρούχα καλύτερης ποιότητας διαρκούν περισσότερο και αγοράστε μόνο ρούχα που αγαπάτε (και χρειάζεστε!). Τέλος, φροντίστε τα ρούχα σας και θα διαρκέσουν περισσότερο.
Υπολογίζεται ότι 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο, βάρος που ισοδυναμεί με 15 σακούλες παντοπωλείου γεμάτες με πλαστικό για κάθε μέτρο ακτογραμμής στον κόσμο». - Bernard Merkx, συνιδρυτής των Ωκεανών χωρίς απόβλητα
4 συμβουλές για να κρατήσετε τα ρούχα περισσότερο (και να μειώσετε τη ρύπανση με μικροπλαστικά)
- Το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι λιγότερο πιθανό να απελευθερώσει πλαστικές ίνες.
- Τα προϊόντα Perwoll είναι πιο απαλά με τα ρούχα.
- Γεμίστε το πλυντήριο και χρησιμοποιήστε χαμηλότερη στροφές στυψίματος.
- Στεγνώστε τα ρούχα σε εξωτερικό χώρο και όχι στο στεγνωτήριο .
Image credits:
Header image: Getty Images
Image of clothes rack with 100% Organic tag: Fotolia
Image of woman holding elegent piece of fabric: Stocksy
Image of woman pinning fabric: Stocksy
Sources:
1. Sustainable clothing: A practical guide to enhancing clothing durability and quality
2. A New Textiles Economy: Redesigning Fashion’s Future Report
3. More than ever, our clothes are made of plastic
4. Fair Fashion: Sustainable Dictionary
5. The True Cost of Fast Fashion